Menu
Istra i Kvarner

Istra i Kvarner

Istarski poluotok se nalazi na krajnjem zapadnom dijelu Republike Hrvatske. Sa površinom od približno 3.000 km² najveći je poluotok Jadrana.

Područje naseljeno od prapovijesti i sjecište je triju velikih europskih kultura : Slavenske, Germanske i Romanske što je i danas vidljivo kroz narodne običaje, govor i kulturu. Razni strani mediji ističu Istru kao jedno od mjesta koje obavezno treba posjetiti a osim turizma Istra je poznata i po proizvodnji vina i maslinovog ulja, što spominju već rimski pisani izvori. Tu je i kolijevka „Slow Food“ pokreta u Hrvatskoj pa možemo reći da će posjetitelj naći ugodu i oku i nepcu.
Turistička regija Kvarnera se nalazi između istarskog poluotoka i hrvatskog primorja te je najraznolikija regija u Hrvatskoj. Tu su i dva najveća otoka Jadrana, Cres i Krk, svaki poseban na svoj način. Dok je Krk otok glagoljice, starog hrvatskog pisma, franjevačkog samostana na otočiću Košljunu, kulturnog bisera otoka te Vrbničke žlahtine, autohtone sorte vina sa Krka, Cres se diči prirodnom raznolikošću kojoj nisu ravne poneke cijele države u Europi. Osim navedenih otoka tu je i planinsko područje Gorskog kotara pa se posjetiteljima pruža mogućnost da kratkom vožnjom osobnim vozilom zamijene plažu sa boravkom u planinama i planinskoj klimi.

na vrh članka
olinfos.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Slažem se